Kerstpakkettenactie verbindende schakel in Zwolse samenleving

Het is bitterkoud in de loods van Frostyfood aan de Russenweg 6 in Zwolle. Maar de kou drukt de pret niet want binnen is de sfeer warm en vrolijk. Een bont gezelschap van ongeveer 100 mensen loopt hier rond: Rotary, KPMG'ers, blauwvingers, gemeenteraadsleden en Koningskerkers. Zij hebben op deze avond maar 1 doel voor ogen: 826 kerstpakketten inpakken voor de Zwolse minima.

Het inpakken is om 19.00 uur begonnen en volgens de planning moet om 22.00 uur de klus geklaard zijn. Maar om 21.00 uur staat de teller op nog maar 350 ingepakte kerstpakketten. Gaat het wel lukken?

Jan de Beer is 1 van de mensen die de actie mee heeft georganiseerd. De Beer: "Wij hebben dit als 5-koppig team van de Koningskerk gedaan. Daarbij zijn wij ondersteund door maar liefst 250 vrijwilligers. We hadden dit nooit als team of als Koningskerk kunnen doen. De Koningskerk heeft het voortouw genomen maar het is een actie voor en door Zwollenaren.

De insteek was dat iedereen mee kon doen. En dat is massaal gebeurd. Duizenden Zwollenaren hebben producten gekocht en tal van Zwolse bedrijven en gemeente-instellingen hebben hun steentje bijgedragen. Zo hebben wij samen gebouwd aan een stad waar liefdevol naar elkaar omgekeken wordt."

Even een duizelingwekkende opsomming tussendoor. In totaal zijn er 20.000 producten door Zwollenaren ingezameld.

Er is voor ruim 10.000 euro aan giften binnengekomen. Dit alles was goed voor 826 pakketten met een stukwaarde van om en nabij 100 euro.

De pakketten gaan naar de Voedselbank Zwolle, Stichting Vrienden van de Herberg, het RIBW en een aantal gezinnen van de Koningskerk.

Het moet sneller

De avond is om 19.00 begonnen en wethouder Filip van As van de ChristenUnie heeft het eerste pakket ingepakt. Daarna barst het los. De handen gaan uit de mouwen. Er worden grapjes gemaakt, dozen netjes ingepakt en gekletst.

Dan is het 21.00 uur. De gezinnen met kinderen vertrekken naar huis. Het aantal vrijwilligers dunt snel uit. "Mag ik jullie aandacht!" Het is De Beer die roept. Hij staat op een zeepkist en roept om dat er nog maar 350 pakketten zijn ingepakt.

Iedereen begrijpt de boodschap: er moet harder gewerkt worden om de deadline te halen. Het moet af vandaag. De wagens staan al klaar om de dozen af te voeren.

Geen gezeur, goed humeur

Onder het mom van participerende journalistiek steekt ook de schrijver van dit artikel de handen uit de mouwen. Pen en papier worden neergelegd en de camera gaat op zwart. Er moeten kerstpakketten gemaakt worden en dat is best een heel werk. Een uurtje in de sportschool is er niets vergeleken bij.

Ondertussen moedigt iedereen elkaar aan.

Slagzinnen worden door de hal geroepen als 'Geen gezeur, goed humeur', 'De handen uit de mouwen, kerstpakketten sjouwen' en 'We zullen doorgaan en nog niet naar huis gaan'.

Daarna verstommen de gesprekken en heerst alleen het geluid van de arbeiders die druk aan het werk zijn.

Zij wil hier zijn

Dan is het 22.00 uur en De Beer roept: "Nog 200 dozen te gaan!" Wie al heeft zitten lapzwansen, komt er nu echt niet meer onderuit. Het is keihard werken geblazen. De Beer rent de rijen door om iedereen op de hoogte te houden. Hij moedigt aan: "Nog 150 te gaan!" Een kwartier later: "Nog 100 te gaan! Het gaat super. Kom op jongens het gaat ons lukken."

De aanmoedigingen zijn aanstekelijk en iedereen werkt zich kapot. Een mevrouw geeft aan dat ze last heeft van haar rug en ze heeft morgen een werkdag van 12 uur. Zij is geen lid van de Koningskerk, maar ze wilde wel heel graag meehelpen met inpakken. "Joh, ga naar huis en uitrusten" wordt haar geadviseerd. Maar ze doet het niet. Ze verbijt haar pijn want ze wil hier zijn. Het is hartverwarmend om te zien.

En dan is het klokslag 22.30 uur. Het laatste kerstpakket wordt dichtgeplakt. Het geluid van hard gejuich en geklap vult de loods. Iedereen is blij, trots en opgelucht dat het gelukt is.

Zieltjes winnen?

De ontvangers van het kerstpakket mogen nog een cadeau uitzoeken: de Prentenbijbel van Marijke ten Cate, een stripbijbel en een dagboek van het Leger des Heils. Is de actie dan toch een religieuze actie om zieltjes te winnen?

"Nee", zegt De Beer vast en ferm. "Wij willen mensen niets opdringen. Daarom hebben wij de boeken niet in het pakket gedaan. Als ze deze willen hebben, kunnen ze het gratis bestellen bij ons. De Koningskerk bekostigt deze cadeaus zelf. Alle giften zijn gebruikt om voedsel te kopen"

De Beer: "Duizenden mensen hebben aan deze Kerstpakkettenactie meegedaan. Daar zijn wij als organisatoren heel dankbaar voor. Daarin zien wij Gods liefde die Hij uitdeelt aan ons en die Hij u ook geeft."