Zwolle omarmt kerstpakkettenactie

Een grote kerstpakkettenactie brengt Zwolle in beweging. Allerlei instanties helpen en burgemeester en wethouders, de familie Boer van de Librije en Kees Kraaijenoord ondersteunen de actie. Maar misschien nog belangrijker is dat duizenden gewone blauwvingers laten merken het hart op de goede plek te hebben.

Vanuit de Koningskerk worden dit jaar kerstpakketten samengesteld voor de Stichting Vrienden van de Herberg, maar ook voor alle mensen van de Voedselbank. In totaal gaat het om ruim 800 kerstpakketten.

Jan de Beer van de organisatie vertelt: "Met deze actie laten we zien dat Zwolle meeleeft en iets wil doen tegen armoede. Daarom ook vinden we belangrijk dat iedereen meedoet.

We willen iedereen in staat stellen iets te doen voor de actie. Als iedere Zwollenaar 1 euro geeft, kunnen we alle stadsgenoten die het nodig hebben een geweldig pakket bezorgen."

De actie is nu al een enorm succes. Jan de Beer geeft aan: "We krijgen overweldigend veel reacties en er ontstaan spontaan de prachtigste initiatieven. Zo heeft een mevrouw haar werkgever bereid gevonden alle werknemers de mogelijkheid te geven het geld voor een eigen kerstpakket te doneren aan de actie.

Maar ook kopen mensen in Stadshagen extra boodschappen voor de actie, geven de grootste woningstichtingen van Zwolle geld, worden posters en flyers gratis ontworpen en drukt een drukker voor een spotprijs flyers voor de hele stad.

De Koningskerk heeft een deurcollecte gehouden om iedereen een gratis kinderbijbel en een Bijbels dagboek aan te kunnen bieden. De EO heeft gratis 800 Kerst CD's gegeven, Hour of Power stelt gratis 800 kerstkranten beschikbaar, 3 Zwolse supermarkten ondersteunen door inzamelingsacties te houden, KPMG Zwolle komt mee inpakken en Rotary Zwolle wil mee inzamelen."

Waarom Zwolle de actie belangrijk vindt?

Waarom ondersteunen zoveel mensen deze actie? Leo Tijssen namens Verspreidingsburo Armada verklaart: "Vanaf het eerste telefonische contact met de organisatie wisten wij dat we de kerstpakkettenactie moesten ondersteunen. Omdat wij als verspreidorganisatie weten dat wij een sterk marketing-communicatie middel in handen hebben, lag de keuze hoe deze actie te ondersteunen voor de hand. Begin december hebben wij ruim 40.000 flyers in geheel Zwolle verspreid om deze actie breed bij alle Zwollenaren onder de aandacht te brengen."

Annelies Noordhof van Ambelt speciaal onderwijs Zwolle-Herfte heeft op deze school een inzamelingsactie opgezet. Ze schrijft: "Wij als Ambelt gaan meedoen met deze actie om de mensen om ons heen in Zwolle te helpen. Het is mooi om met de kinderen de feestdagen te vieren en er van te genieten, maar het is ook zo dat er verschillen zijn. En daar willen we met de kinderen ook over praten en nadenken.

Veel kinderen gaan thuis lekker eten, doen meer boodschappen dan anders en krijgen mooie cadeaus, maar dat is niet voor alle gezinnen en kinderen weggelegd. We willen, waar dat mogelijk is, delen en elkaar een beetje helpen. En met deze actie kunnen we dat 'dichtbij' doen.

Handwerkwinkel Rits in organiseren een handwerkactie voor het breien of haken van een sjaal, col of muts. Inmiddels zijn al meer dan 400 ingeleverd. Mieke en Evelien van Rits in laten weten: "We zijn erg enthousiast over het project en vinden dat iedereen een beetje warmte verdiend! Ook is het ontzettend leuk om creatief bezig te zijn en een ander daarmee blij te maken."

De Zwolse online kerstagenda www.kerstinzwolle.nl ondersteunt door veel publiciteit aan de actie te geven. Ze laten weten: "Dit is een voorbeeld van mooie dingen die we als Zwollenaren in onze stad mogen doen. Zeker in de periode rond kerst. Liefde en zorg voor de omgeving, zoals die ook in de kerstnacht naar ons toe kwam."

Saskia Mosterman laat weten: ''Vanuit Tempo-Team Zwolle willen wij graag ons steentje aan de actie bijdragen. Een groot deel van de doelgroep staat ook als werkzoekend ingeschreven en wij hebben vanuit onze locatie contact met de Herberg. Kortom, affiniteit met de doelgroepen waar het hier om gaat hebben we zeker!

Hoe graag we ook willen, in deze tijd lukt het ons helaas niet iedereen aan een baan te helpen, maar we willen op deze manier wel onze betrokkenheid laten zien. En daarnaast maakt het ons allemaal ook weer even bewust dat het niet vanzelfsprekend is dat we onze eigen kerstmaaltijd op tafel kunnen zetten. Daarom hebben wij onze collega's, klanten en flexwerkers gevraagd een product in te leveren, zodat wij op die manier kunnen helpen de pakketten gevuld te krijgen.''

Helpen helpt!

Blijft u helpen. Bijvoorbeeld door een gift (deze is fiscaal aftrekbaar) te storten op IBAN-rekeningnummer NL59 RABO 0387 3949 74 ten name van de Gereformeerde kerk Zwolle-Zuid, onder vermelding van 'Kerstpakkettenactie'.

Door goederen te geven bij de inzamelingsactie bij Albert Heijn WKC Zwolle-Zuid op 13 december. Of door de actie te steunen via social media: www.facebook.com/KerstZwolle en www.twitter.com/KerstZwolle.

Zie voor meer informatie www.koningskerk.nl. Of neem contact op op via info@kerstzwolle.nl.